2010. május 24., hétfő

Istenek eledele,avagy pizza margherita

 Sok pizzát ettünk már.Itthon is többfélét kipróbáltam,de ehhez foghatót még nem találtam.A receptet Dolce Vita blogján találtam.Biztosan sokat csuklik mostanában,mert hetente minimum kétszer vacsorázunk pizzát,és mindig megköszönöm Neki gondolatban.Annyi változtatást hajtottam végre az eredeti recepthez képest,hogy a tésztába teszek egy kis szárított oregánót,a szószba és a pizza tetejére pedig a friss bazsalikom mellé friss oregáno is kerül.És én friss élesztőből készítem el.




Hozzávalók a tésztához:
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl klangyos víz
  • 1/2 kg liszt (fehér tönköly)
  • olivaolaj
  • kiskanál só
  • kiskanál nádcukor
  • szárított oregánó
A langyos vízben az élesztőt a cukorral felfuttatom.A liszthez,sóhoz olivaolajhoz (ne sajnáljuk) és az oregánóhoz öntöm,10-15 percig dagyasztam,majd kelni hagyom kb. 4-5 órán keresztül (de minimum 2 órát).
Utána kinyújtom (és közben szitkozódom lelkesen,mert a tészta elég ruganyos,úgyhogy állandóan visszaugrik:)

Hozzávalók a szószhoz:

  • 2 db paradicsomkonzerv (csak és kizárólag DeSpar konzervet veszek.Nagyon fincsi és olcsó is.Általában egy db sima,egy db koktélpari konzervezt használok)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • jó sok olivaolaj
  • só,bors,friss bazsalikom,friss oregano


A hozzávalókat összefőzöm,a kinyújtott tésztára teszem.A tetejére felszeletelt mozzarellagolyót teszek,megszórom friss bazsalikommal és oreganoval,meglocsolom olivaolajjal.A férjemnek  szoktam fekete erdei sonkát tenni a sajt alá.250°C-ra előmelegítem a sütőt.A sütésra több verziót kipróbáltam:ha 250°C-on sütöm 15 percig,a tésztája ropogós,pont ahogy a férjecském szereti.Ha leveszem a sütőt 180-200°c-osra,akkor csak kicsit ropogós,ahogy én szeretem.Ha már eleve csak 180°C-on sütöm,akkor nem ropogós,ahogy a Nagyim szereti:).Légkeveréses programot használok.
Vigyázat!Függőséget okoz.Felhazsnálás előtt kérdezze meg kezelőorvosát,gyógyszerészét!:)
Ebből az adagból két nagy tepsi pizza lesz.Én  csak az egyiket zoktam elkészíteni,a másik adag tésztát lefagyasztom.Mikor kiveszem felolvad,picit kel,és már nyújthatom is.Természetesen a szósz felét is lefagyasztom.Az egy tepsi pizzára két zacskó mozzarella kerül.





2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

Timi és Blanka írta...

Hmmm ... nagyon guszti, de meg ennék egy szeletet :-))) csak most fogyózom, utána kell néznem bele fér-e az étrendembe :-)