2009. április 16., csütörtök

Kalácssütés


Annyira édesszájú vagyok mostanában,ha nem vigyázok még feneket növesztek:).Ezért is készült ma ez a fonott kalács,ami eredetileg kakaós,de én most a'la natúr készítettem el.És KatAnyaka által ajánlott video útmutatásait követve megpróbálkoztam a 6-os fonással,ami tényleg nem volt nehéz:)

Hozzávalók 2 kalácshoz:


  • 3 tojássárgája

  • 2-3 dl langyos rizstej

  • 1,5 dl olaj

  • csipet só

  • 6 dkg cukor(szerintem elbírt volna többet is)

  • 5 dkg élesztő

  • 60 dkg liszt (fele tk.,fele fehér tönköly liszt)

ha tölteléket is készítek:



  • 25 dkg margarin

  • 20 dkg cukor

  • 3 ek. kakaópor (vagy karobpor)

a tetejére:



  • 1-2 tojássárgája

Elkészítés:


A cukrot elkeverjem a liszttel,beleöntöm a langyos tejben megfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot.Gyenge,jól nyújtható tésztát kapok.Kb. fél óra-40 perc kelesztés után 2 cipóra osztjom,majd a fent említett video szerint megfonom.(de persze teljesen megfelelő a 3-as fonás is).-Ha kakaós kalácsot készítek,akkor 6 cipót készítek,kinyújtom őket tepsi nagyságúra,mindegyiket megkenem a töltelékkel,egyenként felsodrom mindet,végül megfonom 3-as fonással.-A kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem,,és fél órát pihentetem.Utána a tetejét megkenem tojássárgájával,előmelegített sütőben közepes lángon (légkeveréses 170°C) 20 percig sütöm.