2010. március 24., szerda

Zebratorta

Dédi szülinapjára szerettem vona valami egyszerűen elkészíthető,de különleges süteményt.Gizi receptjei között találtam ezt a tortát (Dédi is Gizi:)Annyit változtattam rajta,hogy a Wise Lady receptje szerinti házi krémsajttal készítettem.Sokkal könnyebb elkészíteni,mint elsőre gondolná az ember.És Marcinak annyira ízlett,hogy azt hiszem a szülinapjára is ilyet készítek.Másodszorra biztos szebb lesz ;-D
Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt (tönköly fehér)
  • 12,5 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor (nád)
  • 1 db tojás
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • pici tej (zab)
A lisztet összegyurmázom a margarinnal,hozzáadom a többi alapanyagot,összegyúrom.A tejet apránként adagolom (amennyit felvesz)
Egy 26 csmes tortaforma aljátt sütőpapírral bélelem,a kinyújtott tésztát beleteszem (az oldalára is jusson tészta),majd villával megszúrkálom.
Hozzávalók a krémhez:

  • 4 dl tejföl
  • 1.5 dl olaj
  • 50 dkg  házi mascarpone
  • 20 dkg túró (Lidl krémes-vödrös)
  • 25 dkg porcukor(nád)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 ek citronlé
  • egy citrom reszelt héja
  • 1 cs vaníliás pudingpor (főzős bio Dm-es)
  • cukrozatlan holland kakaópor (vagy 100 gr étcsokoládé)
Az összes hozzávalót a kakaón kívül egy tálban robotgéppel krémesre keverem.Az elkészült krémet megfelezem,az egyik felébe annyi kakaóport keverek,hogy szép barna színt kapjon..A tésztára felváltva kanalazom (mártásos kanál v. kisebb merőkanál) a két krémet.Mindig a tészta közepére teszem a krémet,egyiket a másikra.Szépen elterülnek,és ettől lesz csíkos a torta.
Légkeveréses programon előmelegített 150 °C-os sütőben 50 percig sült.Legjobb előző nap ekészíteni,a tortaformában haygni kihülnimajd mehet a hűtőbe.

Update:Mostanra elmondhatom,hogy háromszor háromféleképp sütöttem meg a zebratortát.Készült bolti mascarpone krémből,házi csepegtett krémsajtból,kakaóporral és olvasztott csokival.A nyerő verzió számomra a csokis házi krémsajtos változat.Az arányokon annyit változtattam,hogy két nagy doboz tejfölt csepegtettem le,amiből több krém lett,mint a recept szerinti 50 dkg,így csökkentettem a tejföl és a túró mennyiségét.A csokiból jó minőségű étcsokoládét vettem (70 %-ost) és vízfürdőn olvasztottam meg.Ez lett az egyik kedvenc édességünk.Mutatós,finom és az elkészítése sem bonyolult!Íme a fotó a legfincsibbről: