2010. június 2., szerda

Rakott karfiol



Na ez az az étel,amiről szép fotót nem nagyon lehet készíteni.Vagy legalábbis én nem tudtam.Viszont az íze remek,és ez kárpótol:)
Hozzávalók:
  • 50 dkg karfiol
  • 40 dkg (új)burgonya
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • fetasajt 
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pici olivaolaj vagy vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl növényi tejszín v. 3 dl növényi tej
  • fél csokor petrezselyem
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben 5 percig főzöm.Ha újkrumlit használok,akkor annak  is elég 5 perc,ha nem ,akkor a felkockázott burgonyát 15 percig főzöm ugyancsak sós vízben..
A vajat vagy olivaolajat lábosban felmelegítem (felolvasztom).Üvegesre párolom a felkarikázott pórét és a zúzott fokhagymát.Meghintem a liszttel ,megpirítom és felöntöm a tejszínnel vagy tejjel.Ha tejszínt használok akkor pici vizet teszek hozzá,hogy nem legyen olyan sűrű.Állandó kevergetés mellett besűrítem,belekeverem az apróra vágott petrezselymet,sóval,borssal ízesítem.(néha a mártásba is teszek mozzarella sajtot,de nem mindig).A karfiolt és a burgonyát hőálló tálba teszem,közé dugom a koktélparit (ha nincs jó a felcikkezett normál méretű paradicsom is),közészórom a feldarabolt fetát (elhagyható),és leöntöm a mártással.Előmelegített 180°C-os sütőben 25 percig sütöm,majd a végén még lehet a tetejére sajtot szórni és visszatolni kicsit a sütőbe.A karfiol mellé néha brokkolit is szoktam tenni.Nagyon jól mutat a sötétzöld brokkoli ebben az ételben.