2010. január 21., csütörtök

A tökéletes tejmentes mákos guba


A hétfői tejbegríztől olyan hasgörcseim lettek,hogy kénytelen voltam valami alternatív megoldást találni a mákos gubához.Az eredmény elkényeztette az ízlelőbimbóimat.Azt hiszem ezentúl a tejbegríz és a tejberizs is így készül majd:)
Hozzávalók:
  • 6-8 db kifli felkarikázva
  • 2 db 2 dl-es növényi tejszín
  • 4 dl víz
  • 1 db vaniliarúd
  • 4dkg margarin
  • 8 dkg darált mák
  • 8dkg bio nád porcukor
  • 4 ek méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg
A kifliket egy nagy tálbe teszem.A margarint,tejszínt,vizet,vanilia kikapart belsejétés héját egy edényben összeforralom,a mézet a végén teszem bele.Ráöntöm a kiflikre és nagyon óvatosan összeforgatom,hogy a kiflik mondenhol átnedvesedjenek.A mákot összekeverem a porcukorral,szegfűszeggel és a citromhéjjal.Ezt is belekeverem a tejes kiflibe.A tojásfehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verem,majd a többi hozzávalóhoz teszem,és óvatosan összeforgatom.előmelegített 180°C-os sütőben 20 perc alatt megsütöm.
Tojás nélkül is finom,úgy vegán édesség.