2009. március 27., péntek

Bundás zöldség


Ma az egyik kedvenc ebédünket készítettem:bundás zöldséget.Padlizsánból csináltam,de szeretjük cukkiniből,bébirépából,vagy bármilyen más zöldségből.Amikor Marci kisebb volt és nem szerette a rántott dolgokon a panírt (kemény volt Neki),akkor találtam ki ezt a verziót és annyira ízlett nekem is,hogy azóta nagyon sokszor inkább így készítem.
A padlizsánnak az a titka,hogy jóvékony szeletekre vágom (legalábbis én csak így szeretem),besózom.Sűrű palacsintatésztát készítek tk. tönköly lisztből rizstejjel,tojással(elhagyható).Teszek bele fokhagymát,petrezselymet,borsikafüvet,bio fűszersót vagy vegamixet.Habverővel jól összekeverem.Mielőtt beletenném a padlizsánokat lisztbe forgatom,így jobban megtapad rajta a tészta.Belemártom a tésztába és olajban kisütöm.Mi petrezselymes burgonyával és céklával ettük.

Mindennapi kenyerünk

Ha valaki pár éve azt mondja,hogy kenyeret fogok sütni, az egész családom körbekacagta volna az illetőt.Pedig ez a helyzet.Egyszerűen nem vagyok hajlandó a bolti borzadványt adni Marcinak,amibe ki tudja mit tesznek.Azt hiszem semmi jót.Az itthoni kenyér pedig az idő múlásával egyre jobb és jobb,amióta pedig a newstar konyha főzőtanfolyamán voltunk Manóval,azóta ha lehet még finomabb lett.Még a férjem is odavan érte:)Íme a recept:
Hozzávalók:
  • 3dl langyos víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 ek búzasikér
  • 1ek olaj
  • 1 nagyobb kávéskanál só
  • 50dkg liszt(nálam 2/3 rész teljes kiörlésű tönköly és 1/3 rész bl 80!!!-as kenyérliszt.sokkal finomabb,mint az 55-el)
  • leht még bele tenni kenyérfűszert,magokat,búzakorpát,stb.Néha szoktam aszalt paradicsomos-olivabogyós kenyeret is készíteni.

A langyos vízbe teszek egy kis nádcokrot,pici liszte,belemorzsolom az élesztőt és meleg helyen picit felfuttatom.(kb. 10perc).

A többi hozzávalót beleteszem a tuppervare kelesztőtálamba (ha nincs,jó egy sima tál is).Ha felfutott az élesztő beleöntöm azt is,és kidagasztom.

Pukkanásig hagyom kelni(a tupper edény teteje leugrik,ha megkel a tészta.Ha nincs tupper,akkor sztem kb.45 percig kellkeleszteni)

Újra átdagasztom.beleteszem egy hosszúkás kenyérformába,a tetejét bevágom és még fél órát kelesztem.

A sütő középső rácsán 170°C-on (légkeveréses) 50 perc alatt megsütöm.(nem kell előmelegíteni a sütőt)

Ha megsült rácson hagyom kihülni.