2010. április 22., csütörtök

Ma van a Föld napja


A vegetáriánus életmód megállíthatja a klímaváltozást


Egy héten legalább két napig nem kellene húst enni, és ez már elegendő lenne a globális felmelegedés megállításához - állapította meg egy új brit kutatás.
A tanulmány szerint az elkötelezett húsevőknek nem kellene teljesen feladniuk megszokott étrendjüket, elég lenne, ha áttérnek az úgynevezett flexitáriánus menüre, amelynek lényege, hogy bár leginkább növényi eredetű ételeket fogyasztanak, de néha húst is esznek. Az utóbbi fogyasztása azért okoz komoly problémákat, mert egyrészt a tehenek emésztésük során hatalmas mennyiségben termelik az üvegházhatásért felelős metángázt, másrészt, mert az állattartás és a hústermékek előállítása sokkal több energiát és vizet vesz igénybe, mint a zöldségek termesztése.
A Föld Barátai (Friends on Earth) környezetvédő és a Compassion in World Farming állatjóléti szervezet különböző étrendeket, gazdálkodási- és földkezelési módszereket tanulmányozva igyekezett kideríteni, hogy mely eljárások járnak együtt (közvetve vagy közvetlenül) a legtöbb szén-dioxid-kibocsátással. Felmérésük szerint elegendő élelmiszert lehetne termelni a világ egyre növekvő népessége számára anélkül, hogy fokozódna az üvegházhatás. Ehhez csupán fenntarthatóbb gazdálkodási módszereket kellene alkalmazni.
Mindemellett az embereknek is változtatniuk kellene fogyasztási szokásaikon. Jelenleg ugyanis egy európai egy hét alatt átlagban megeszik egy nagy adag marhasültet, két adag csirkemellet és ugyanannyi sertésszeletet, mindennap fogyaszt tejet és sajtot is. A két szervezet szerint két napi húskihagyással és az adagok csökkentésével hatalmas változásokat lehetne elérni a bolygó megmentése érdekében. Az átlagos heti európai étrendbe pedig továbbra is beletartozhatna egy kis adag marhasült, egy adag hal és csirke, két sertéskolbász és ugyanannyi tojás, minden nap valamilyen tejtermék vagy sajt, igaz, szerényebb mennyiségben.

Forrás:index


Zabos tökfasirt

Tökfasirt
A tavalyi termésből volt még a mélyhűtőben gyalult tök.Ebből készült a mai fasirt.Újburgonyával,uborkasalátával.Hmm.Rájártam délután:)És amint a képen is látszik Puszi kutyának is ízlett az illata:)A hozzávalókhoz sajnos nem tudok pontos mennyiségeket írni,mert csak pakoltam a tálba amennyit gondoltam.
Hozzávalók:

  • zabpehely(kb. 2 marék)
  • gyalult tök (egy fél lehetett)
  • reszelt répa (1 szál)
  • egy kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma 
  • teljes kiörlésű liszt
  • zsemlemorzsa
  •  fűszerek (friss petrezselyem,borsikafű,alnatura fűszersó,borsikafű,bazsalikom)
  • olivaolaj a sütéshez
A tököt besózom,a zabpelyhet forró vízbe áztatom.Otthagyom őket pihenni.Kis idő múlva egy nagy tálba teszem a zabpelyhet,a kinyomkodott tököt,és a többi hozzávalót.Lisztből és zsemlemorzsából annyit teszek hozzá,hogy formázható masszát kapjak.Vizes kézzel kis pogácsákat formázok belőle,és teflonedényben kevés olajon megsütöm.

Tofu a tortán

Vera agyából fantörpikus ötlet pattant ki,mi tizenketten (ha minden igaz lesz plussz egy fő:) pedig örömmel mondtunk igent a felkérésre.A tévés Vacsoracsata ill. Hal a tortán mintájára három csapatba verődve megvendégeljük egymást.Az otthonunkban.A mi csapatunk holnap kezd.Már nagyon várom,hogy megismerhessem a lányokat.Remélem jó kis barátságok szövődnek.A zabszem is befészkelte már magát a megfelelő helyre,ugyanis   a.,ha nincs tétje remek kis kajákat ütök össze,de hajlamos vagyok elrontani a századszor rutinból elkészített ételt is,ha nagyon meg akarok felelni
                                       b.,nem nagyon vagyok jártas vegán sütikben.Általában használok tojást a süteményeimbe.
Hát meglátjuk...
Minden esetre ha kiváncsiak vagytok a részletekre a Tofu a tortán blogján már megjelentek a bemutatkozások,és hamarosan jönnek az első vacsorák részletei is!Fakanalakat a kézbe!!!