2009. június 6., szombat

Húsmentes lasagne


Megint egy ultra-gyors ebéd,amit sikerült úgy összedobnom,hogy nyűgös Marci a nadrágomat rángatta:).És nagyon fincsi lett.A Zuramnak darált pulykemellel készítettem.
Hozzávalók:
  • 4-6 db lasagne tészta
  • 1db növényi vagdalt
  • 1 db paradicsom konzerv
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4dl növényi tejszín v. növényi tej(én most felesben tettem bele)
  • 1-2 ek. tk. liszt
  • margarin
  • tettem bele egy cukkinit nagyon vékonyra (julien-re) vágva,mert Manó most válogat,és így megette
  • mozzarella sajt (elhagyható)
 A hagymát olajon megpirítom,rádobom a villával összetört vagdaltat, és picit megpirítom azt is.Mehet bele a paradicsom és a cukkini.Sóval,borsikafűvel,oregánóval,bazsalikommal (friss a kertből) fűszerezem.Ha a cukkini megpuhul már el is zárom.
A besamelhez a margarint megolvasztom,rászórom a lisztet,beleöntöm a növényi tejszínt és habverővel kevergetve összeforralom.Ebbe teszem a reszelt mozzarellát.
Egy tűzálló edénybe teszem a cukkinis szósz felét,rá a lasagne lapokat,újra a szósz és a lapok,majd a tetejére mehet a besamel.180°C-os sütőben fél óra alatt készül el.

Amikor minden összefog ellened,és mégis sikerül:)



Már régóta készültem új kiflireceptet kipróbálni,és amikor Bettyó barátném ódákat zengett Limara kiflireceptjéről nem is vártam tovább.Vagyis egy kicsit mégis,de csak annyit,hogy a hasmenős brutál vírustól szenvedő Marcipánom is ehessen belőle.Először a fehér lisztes verziót készítettem el (persze tönkölylisztből és növényi tejjel),amiért a Férjem teljesen oda volt:)Aztán variáltam rajta.Az eredmény?Marci először akkor ébredt fel,amikor dagasztanom kellett volna a tésztát,úgyhogy csak egy kis gyurmázásra futotta,de a kelesztőtálam bizonyított,és gyönyörű lett a tészta így is (amikor vettem,mondták,hogy nem kell dagasztani,de nem hittem el:).A második ébredés akkor történt,amikor sült a kifli.Naná,hogy tovább benntmaradt.És még így is nagyon finom lett.Kicsit ropogósabb,mint az előző eresztés,de másnapra megpuhult:)
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (nálam 25 dkg teljes kiörlésű tönköly,15 dkg fehér tönköly,10 dkg Bl80-as liszt)
  • 2 dl növényi tej (nálam most zab)
  • 2 ek tejföl
  • 2 tk só
  • 1 tk 10%-os ecet
  • 4 dkg olvasztott margarin
  • 1 tk nádcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 ek búzasikér
Az élesztőt a cukorral a langyos tejben megfuttatom,a többi hozzávalót a kelesztőtálba mérem.Hozzáöntöm az élesztős tejet,bedagasztom,és kelni hagyom.Duplájára kell keleszteni(nálam a tál teteje lerepül,ha megkelt a tészta:).Újra átgyúrom,majd 8 egyforma részre osztom.Limara feltett ide egy szuper videót a kifli formázásáról,asszerint csináltam.Minden részt többé-kevésbé négyzet alakúra nyújtottam,és az egyik csücskénél kezdve feletekertem.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem,és még egyszer hagytam megkelni őket.Némelyiket reszelt sajttal megszórtam,és 200°C-os gőzös sütőben 15 perc alatt (vagyis nem,mert bennt felejtődött:) megsütöttem.
A kis betegem imádta:)
update:még finomabb,ha 25dkg fehér tönköly liszttel+25 dkg graham liszttel készítem:)