2010. február 22., hétfő

Duplán diós torta

A férjem születésnapjára kooprodukcióban készült ez a zorta.Részt vett benne Apukám,Nagymamám,Anyukám.A Nagyi belejavított a krémbe,Anyu 3 felé szelte a tortát és meg is kente,Apu meg nagy cukrász mostanában,úgyhogy mindenből kivette a részét.Az eredmény minden várakozást felülmúlt.Igazi krémes,kicsit sem émelygős torta.Egyébként régi nőklapjacafés recept:),de már sok blogger elkészítette előttem.
Hozzávalók:
Tészta:
  • 17 dkg liszt
  • 6 dkg darált dió(lehet pirítani mielőtt ledaráljuk)
  • 18 dkg cukor
  • 8 tojás
  • rumaroma(egyébként 3/4 dl rum,de nálunk a gyerkőc miatt aroma került bele)
  • 1/2 cs. sütőpor
Krém:
  • 4.5 dl tej (növényi)
  • 9 dkg liszt
  • 23 dkg porcukor
  • 30 dkg darált dió (ezt is piríthatjuk)
  • 25 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • rumaroma(szintén ua. rum helyett)
A tojásokat szétválasztjuk,a sárgáját a cukorral habosra kikeverjük,a fehérjét egy csipet sóval habosra verjük.A tojássárgába lassan belekanalazzuk a habot,beleszitáljuk a lisztet és a sütőport , beletesszük a diót és a rumaromát,óvatosan összekeverjük.Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszünk,beleöntjük a tésztát,180°C-on 30-35 percuóig sütjük(nem szabad kinyitni a sütőajtót).A formában hagyjuk kihülni,majdmajd 3 lapba vágjuk.

A krémhez a tejet a liszttel csomómentesen kikeverjük,gőz fölött sűrűre főzzük,megvárjuk míg kihül.Közben a cukrot a vajjal kikeverjük,hozzáadjuk a diót,rumaromát,vaníliás cukrot és a krémet,kikevrjük.
A tésztát megtöltjük a krémmel és kívülről is bevonjuk vele.A tetejére körben féldiókat teszünk.