2009. április 20., hétfő

Balázs zöldséges-babos lasagne-ja



Húsimádó Öcsikém kedvenc vega eledele ez a tészta.Általában két tepsivel kell csinálnom,amiből az egyiket el is viszi(és így is kevesli:)
Hozzávalók:
  • 6-8 lasagne tésztalap
  • 1 felaprított vöröshagyma
  • 1-2 szétnyomott fokhagymagerezd
  • 1 db konzerv vörös bab
  • 1 zöldpaprika (én ezt rendszeresen kifelejtem,pedig fincsi benne)
  • 1 db konzerv paradicsom (pl. mutti)
  • 1 ek paradicsompüré
  • mirelitt zöldségkeverék
  • szójaszósz (elhagyható)
  • bazsalikom,oregánó,só,bors (esetleg:borsikafű,kakukkfű,rozmaring)
a mártáshoz:
  • 2 ek margarin
  • 2 ek liszt
  • 4dl növényi tejszín (lehet tej is)
  • sok-sok-sok mozzarella sajt
Elkészítése:
A hagymát olajon megfuttatom,kissé megsózom,hogy a levét kiadja.Ezután a fokhagymát is hozzáadom.A babot (lé nélkül),a zöldpaprikát,a paradicsomot (levével együtt) rádobom,a paradicsompürét hozzáadjuk,és a fűszerekkel ízesítjük.Jól összekeverjük.Hozzáadjuk a zöldségeket.10 percig pároljuk,hogy a zöldségek megpuhuljanak.Szójamártással ízesítjük.
Közben a mártáshoz a vajat a serpenyőben megolvasztjuk,a liszttel megszórjuk,a tejszínnel felengedjük.Habverővel kevergetve forraljuk.Ha sűrűsödni kezd,félig lefedve még kb. 5-6 percig ks lángon a tűzön hagyjuk,de gyakran megkeverjük.Végül reszelt sajtot szórunk bele és megfűszerezzük.
Tűzálló tálba rétegezzük a hozzávalókat a következő sorrendben:a bab fele,a tészta fele,a maradék bab,ajd a tészta.A mártást a tetejére öntjük.180°C-on kb. 30-35 percig sütjük,hogy a teteje aranysárga hólyagos legyen.