2009. május 18., hétfő

Húsmentes Gyuvecs


A gyuvecs eredetileg szerb étel,amit sertéshúsból készítenek,de én húsmentesítettem és kicsit még variáltam rajta.Nagyon jó nyári zöldségétel és Marci is imádta.
Hozzávalók:
  • fél kg burgonya (újkrumpliból csináltam)
  • egy cukkini
  • egy padlizsán
  • 1-2 zöldpaprika(kifelejtettem:)
  • 1 vhagyma
  • 2 paradicsom
  • 2-3 dl zöldségalaplé (nálam bio zöldségleveskockából leves)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika,só,bors
  • kb. 1 dl rizs
  • tejföl,sajt(elhagyható)
A padlizsánt és a cukkinit felkockázom,besózom,a burgonyát meghámozom,vékonyan felszeletelem.A rizst előpárolom.A paprikát és a paradicsomot felszeletelem.
A hagymát felaprítva megdinsztelem,a tűzről levéve beleteszem a pirospaprikát majd kicsit megpárolom benne a padlizsánt és a cukkinit.(ez a művelet elhagyható,de lerövidíti a sütés idejét).Olajjal kikent tűzálló tepsibe teszem a burgonyák felét,rá a padlizsános cukkinit,a paradicsomkarikákat,paprikát majd a rizs felét.Addig folytatom a rétegezést,amíg el nem fogynak a hozzávalók.Ezután a tetejére öntöm a zúzott fokhagymával ízesített zöldséglevet.Az edényt szorosan lefedem,és előmelegített forró sütőbe teszem.Addig sütöm,amíg a burgonyák meg nem puhulnak.Nálam kb.45 -50 perc volt,de most a padlizsánt nem pároltam meg előre.Végül pirosra sütöm a tetejét.
Házi tejföllel és reszelt sajttal tálaltam.