2010. március 12., péntek

Raaiff,avagy marokkói omlós tészta

A marokkói családokban öröklik a sütés-főzés tudományát.Ezt az egyszerű tésztát a marokkói lányok már gyermekként el tudják készíteni.Nincs is benne semmi ördöngősség,még gyakorlatot sem igényel.Nekem is sikerült.Igaz,hathatós segítséget nyújtott a mindjárt 3 éves nagyfiam:)Főleg az elfogyasztásában.
A sajttal töltött változatát salátákkal fogyasztják uzsonnára.A sima tésztát vajjal,mézzel vagy gyümölcsbefőttel kedvelik.Bavallom,nem nagyon tudtam elképzelni az üres mézes tésztát,így töltelék nélkül csak két darabot készítettem.Sajnos.Mert a végén az ízlett jobbanb.A fiúknak meg a sajtos.





Hozzávalók 7-8 darabhoz:
  • 30 dkg fehér liszt (nálam tönköly)
  • negyed tk só
  • 5dkg vaj
  • 1 ek olaj
  • 100-125 ml meleg víz
  • 125 gr reszelt sajt
Mély tálban összemorzsolom a lisztet és a sót a vajjal egyenletesen.Hozzáteszem az olajat és a vizet.
Tésztává gyúrom,ha kell teszek még bele vizet,amíg a tészta lágy és rugalmas lesz.7-8 golyóvá osztom őket,jól kiolajozott tálcára (én a gyúródeszkát olajoztam,mert nekem az nem fa) teszem,megkenem mindet olajjal és 15-20 percig pihentetem.
A golyókból körlapokat formázok,és az olajos  deszkán mindkét oldalát addig ütögetem az olajos tenyeremmel ,amíg tányér nagyságú darabok lesznek.Téglalap alkúra húzkodom a tésztát,az esetleg keletkező lyukakkal nem törődve.A sajtos változathoz megszórom reszelt sajttal,majd félbehajtom.A sima változatnál szintén félbehajtom-csak sajt nélkül.
Egy nehéz vagy bordázott serpenyőt felforrósítok,abban sütöm ki a réteseket néhány perc alatt,amíg enyhén megbarnulnak és feldagadnak.Sütés közben olajjal permetezem őket.