2009. március 30., hétfő

Szülinapi torta project 1. Vesztésre állok:(


De alaposan.Életem első tortája,tavaly ugyanis még rendeltük innen.Viszont idén 3 tortára lesz szükségünk,és három torta,mit ne mondjak...Kicsit drága lenne.Úgyhogy,gondoltam belevágok.

A recept a következő volt:

Epertorta

Hozzávalók
Tészta: 8 tojás, 8 kanál rétesliszt (nálam tönköly finom rétesliszt), 8 kanál cukor (nád) , csipet só, késhegynyi szódabikarbóna

Töltelék: 5o dk eper (nálam meggybefőtt,mert Marci még nem evett epret,nehogy most legyen allergiás)
1 zacskó vanília puding (bio rapunzel)
25 dk ráma margarin
20 dk porcukor (nádcukorból)
3 dl tej (rizstej)
3 kanál gríz (tönköly)
tejszínhab
színtelen tortazselatin por (stabark)


Tésztakészítés: Piskótát sütünk
A tojásokat külön választjuk , a sárgáját kikevejük habosra cukorral, a fehérjét egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük. A tojássárgájába lassan belekanalazzuk a habot, beleszitáljuk a lisztet és a szódabikarbónát. Nagyon finoman összedolgozzuk és a tortaformába öntjük. / a tortaformát előtte ki kell bélelni alufóliával, így nem ragad a tészta a forma oldalára/ közepes hőmérsékleten kell sütni.
A sütőajtót nem szabad kinyitni sütés közben, mert összeesik a tészta.

Krémkészítés: A tejből és grízből tejbegrízt készítünk. A cukrot és a rámamargarint habosra kikeverjük, és ha kihűlt, a tejbegrízt hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk, a vanília pudingport hozzáadjuk. Jól kidolgozzuk a krémet.

A kész piskótát kettévágjuk, az alsó lapot megtöltjük a krém háromnegyed részével. Befedjük az eperszemekkel /a tetejére hagyunk díszítés céljára/, rátesszük a tortalap másik felét. A torta tetejére rákenjük a maradék krémet, és eperszemekkel díszítjük. Elkészítjük a tortabevonó zselatint a használati utasítás szerint, és amikor egy picikét dermedni kezd, bevonjuk vele a torta tetejét.

Hűtőbe tesszük és tálalás előtt tejszínhabbal körbedíszítjük. Kínáljunk hozzá külön tejszínhabot. Nagyon mutatós és finom torta. A hatás nem marad el, mindenkinek nagy élményt nyújt, nem csak azért mert dekoratív, hanem mert igazi csemege. A gyerekek nagyon szeretik.


Az eredmény pedig???A piskótatészta kicsit összeesett,de finom lett és használható.Még a krémmel sem volt gomd,de a stabarkból készített zselét(a meggybefőtt levéből készítettem) sajnos túlságosan hamar tettem rá a tortára,így a nagy része lefolyt az egyik oldalon (amerre lejtett).Most a hűtőben várja,hogy miután megdermedt holnap feltuningoljam.Eredetileg nem akartam rá tejszínhabot tenni,mert azt nem eszünk,de ez akülső szinte kiabál valami takarásért.Úgyhogy irány a biobolt,és veszek horror áron egy növényi tejszínhabot;-)Majd bemutatom a holnapi fotókat.Remélem a hétvégi torta szebb lesz...