Hozzávalók:
- 3dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 ek búzasikér
- 1ek olaj
- 1 nagyobb kávéskanál só
- 50dkg liszt(nálam 2/3 rész teljes kiörlésű tönköly és 1/3 rész bl 80!!!-as kenyérliszt.sokkal finomabb,mint az 55-el)
- leht még bele tenni kenyérfűszert,magokat,búzakorpát,stb.Néha szoktam aszalt paradicsomos-olivabogyós kenyeret is készíteni.
A langyos vízbe teszek egy kis nádcokrot,pici liszte,belemorzsolom az élesztőt és meleg helyen picit felfuttatom.(kb. 10perc).
A többi hozzávalót beleteszem a tuppervare kelesztőtálamba (ha nincs,jó egy sima tál is).Ha felfutott az élesztő beleöntöm azt is,és kidagasztom.
Pukkanásig hagyom kelni(a tupper edény teteje leugrik,ha megkel a tészta.Ha nincs tupper,akkor sztem kb.45 percig kellkeleszteni)
Újra átdagasztom.beleteszem egy hosszúkás kenyérformába,a tetejét bevágom és még fél órát kelesztem.
A sütő középső rácsán 170°C-on (légkeveréses) 50 perc alatt megsütöm.(nem kell előmelegíteni a sütőt)
Ha megsült rácson hagyom kihülni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése