2009. június 6., szombat

Amikor minden összefog ellened,és mégis sikerül:)



Már régóta készültem új kiflireceptet kipróbálni,és amikor Bettyó barátném ódákat zengett Limara kiflireceptjéről nem is vártam tovább.Vagyis egy kicsit mégis,de csak annyit,hogy a hasmenős brutál vírustól szenvedő Marcipánom is ehessen belőle.Először a fehér lisztes verziót készítettem el (persze tönkölylisztből és növényi tejjel),amiért a Férjem teljesen oda volt:)Aztán variáltam rajta.Az eredmény?Marci először akkor ébredt fel,amikor dagasztanom kellett volna a tésztát,úgyhogy csak egy kis gyurmázásra futotta,de a kelesztőtálam bizonyított,és gyönyörű lett a tészta így is (amikor vettem,mondták,hogy nem kell dagasztani,de nem hittem el:).A második ébredés akkor történt,amikor sült a kifli.Naná,hogy tovább benntmaradt.És még így is nagyon finom lett.Kicsit ropogósabb,mint az előző eresztés,de másnapra megpuhult:)
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (nálam 25 dkg teljes kiörlésű tönköly,15 dkg fehér tönköly,10 dkg Bl80-as liszt)
  • 2 dl növényi tej (nálam most zab)
  • 2 ek tejföl
  • 2 tk só
  • 1 tk 10%-os ecet
  • 4 dkg olvasztott margarin
  • 1 tk nádcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 ek búzasikér
Az élesztőt a cukorral a langyos tejben megfuttatom,a többi hozzávalót a kelesztőtálba mérem.Hozzáöntöm az élesztős tejet,bedagasztom,és kelni hagyom.Duplájára kell keleszteni(nálam a tál teteje lerepül,ha megkelt a tészta:).Újra átgyúrom,majd 8 egyforma részre osztom.Limara feltett ide egy szuper videót a kifli formázásáról,asszerint csináltam.Minden részt többé-kevésbé négyzet alakúra nyújtottam,és az egyik csücskénél kezdve feletekertem.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem,és még egyszer hagytam megkelni őket.Némelyiket reszelt sajttal megszórtam,és 200°C-os gőzös sütőben 15 perc alatt (vagyis nem,mert bennt felejtődött:) megsütöttem.
A kis betegem imádta:)
update:még finomabb,ha 25dkg fehér tönköly liszttel+25 dkg graham liszttel készítem:)

Nincsenek megjegyzések: