2009. május 27., szerda

Isssteni ropogós kovászos uborka


Ez egy családi recept,ami a nagyapámtól származik,akit sajna nem ismertem.Zöldségesüzlete volt és a muzsikus cigányok mindíg hozzá mentek kovászos uborka levet kérni másnaposság ellen.Ez az uborka nem sárgul és nem puhul meg.Harsogó zöld és isteni finom.Aki eddig megkóstolta elkérte a receptet.
Hozzávalók:
  • 3-4kg uborka (ha nagyobb darabok akkor3,ha apró akkor 4kg fér az üvegbe)
  • liszt
  • kapor
Az uborkákat alaposan megmosom,a végeit levágom és két oldalon bemetszem.Belepakolom egy 5 literes befőttes üvegbe,és rámérem a vizet.Egy fazékbe felteszem a vizet(amennyi belement az üvegbe plussz még fél bögrényit) 3 púpos evőkanál sóval forrni.Mikor felforrt nagyon óvatosan,nehogy megrepedjen az üveg szedőkanállal az uborkára szedem.A tetejét beterítem kaporral,teszek rá 1 evőkanál lisztet és lezárom.Száraz dunsztban 2-3 napig pihentetem(nem kell napra tenni),majd kisebb üvegekbe adagolva fogyasztásig a hűtőben tárolom.

6 megjegyzés:

Marcsi írta...

Szia!!
Nem kell napra tenni? Elég neki a száraz dunszt?
Köszi a választ.

Wise Lady írta...

A száraz dunszt az a napratevés szerintem.
Nagyon érdekes ez a recept, ki fogom próbálni.

Marcipán és Frutti írta...

Nem kell napra tenni!elég plédekbe csavarni.Hozzá is tettem a bejegyzéshez,hogy egyértelmű legyen.Sziasztok!

Névtelen írta...

nagyon jól hangzik! lezárva mennyi ideig áll el?
H.

Marcipán és Frutti írta...

Hűtőben hónapokig eláll,de nagyon ritkán marad olyan sokáig:)

mayertimi írta...

Imádom ... jó kis ötletet adtál, én is fogok csinálni :-)))))))