2010. március 30., kedd

Szülinapi torta (különösen gyerekeknek!!!)

Szülinapi torta

Ez a torta tavaly is nagy tetszést aratott,de idén kicsit váéltoztattam rajta.Először is rendeltem egy Sam,a tűzoltó-s ostyát a tetejére,másodszor a piskótaalapot másrecept alapján készítettem,és végül elhagytam a tetejéről a tortazselé helyett használt stabarkot.A kisfiam szülinapi gyerekbulijára készült el,és mondhatom mindenkinél nagy tetszést aratott.Marcipán 2 szeletet bevágott,és evtt volna még,ha hagyom:)A hétvégi családi buli tortájáról (mert Manó arra is ilyen tortát rendelt)  majd megpróbálok szebb képeket hozni,most csak ilyen sikerült:(
Hozzávalók a piskótához:
  • 5 egész tojás
  • 20 dkg nádcukor
  • 5 ek hideg víz
  • 15dkg tönköly finomliszt
  • fél csomag foszfátmentes sütőpor
  • egy csomag főzős (pl. alnatura) vaníliás pudingpor (ha kakaós piskóta alapot szeretnénk,akkor csokis pudingport használjunk
A tojást a cukorral és a vízzel gyors fordulaton fehéredésig habosítom(kb. 5 perc).Egy edénybe szitálom a lisztet,sütőportpudingport,összekeverem és apránként a felvert tésztához öntöm.Előmelegített 175°C-os sütőben (légkeveréses program) 25-30 percig sütjük.A piskóta alá érdemes sütőpapírt tenni.

A töltelékhez:
  • 50 dkg gyümölcs én most jól lecsepegtetett mirelitt erdei vegyes gyümit használtam
  • 1 zacskó vaníliás pudingpor
  • 25 dkg ráma margarin
  • 20 dkg porcukor (nád)
  • 3 dl növényi tej (zab)
  • 3 ek gríz(tönköly)
  • habtejszín a díszítéshez (növényi)


Krémkészítés: A tejből és grízből tejbegrízt készítek. Mivel én főzős pudingport használtam,azt is beletettem.Ha szükséges egy kis vízzel hígíthatóA cukrot és a rámamargarint habosra kikeverem, és ha kihűlt, a tejbegrízt hozzáadom. Jól összedolgozom(ha nem főzös porunk van,akkor  a vanília pudingport itt adjuk hozzá).

A kész piskótát kettévágom, az alsó lapot megtöltöm a krém háromnegyed részével. Befedem a gyümölcsszemekkel/a tetejére hagyunk díszítés céljára/, ráteszem a tortalap másik felét. A torta tetejére rákenem a maradék krémet.Egy napra hűtőbe teszem.(de minimum pár órára)

Tálalás előtt megkenem a torta tetejét az ostyalaphoz kapott kész zselé felével,rásimítgatom tűzoltó Samet,lekenem a maradék zselével.Körben tejszínhabbal és szederszemekkel díszítem.Mutatós,finom,igazi gyerekszájnak való csemege.
A második verzió: