- 3 tojássárgája
- 2-3 dl langyos rizstej
- 1,5 dl olaj
- csipet só
- 6 dkg cukor(szerintem elbírt volna többet is)
- 5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt (fele tk.,fele fehér tönköly liszt)
ha tölteléket is készítek:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 3 ek. kakaópor (vagy karobpor)
a tetejére:
- 1-2 tojássárgája
Elkészítés:
A cukrot elkeverjem a liszttel,beleöntöm a langyos tejben megfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot.Gyenge,jól nyújtható tésztát kapok.Kb. fél óra-40 perc kelesztés után 2 cipóra osztjom,majd a fent említett video szerint megfonom.(de persze teljesen megfelelő a 3-as fonás is).-Ha kakaós kalácsot készítek,akkor 6 cipót készítek,kinyújtom őket tepsi nagyságúra,mindegyiket megkenem a töltelékkel,egyenként felsodrom mindet,végül megfonom 3-as fonással.-A kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem,,és fél órát pihentetem.Utána a tetejét megkenem tojássárgájával,előmelegített sütőben közepes lángon (légkeveréses 170°C) 20 percig sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése