2009. november 23., hétfő

Mandulás-mézes


Cuckától kedvet kaptam egy kis vasárnapi sütögetéshez.A süti nagyon fincsi,de csak hétfőn:).Vasárnap ugyanis még nagyon kemény volt a tészta,de hétfőre már megpuhult.És legközelebb sokkal de sokkal kevesebb cukor-méz is elég lesz hozzá.
Hozzávalók
a tésztához:
  • 15dkg liszt
  • fél teáskanál szerecsendió
  • 6 dkg őrölt mandula
  • 11 dkg barna culor
  • 9 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
  • 3 felvert tojás
  • 5,5 dkg barnacukor(ezt legközelebb elhagyom)
  • 9 dkg méz
  • 10 dkg olvasztott tejcsokoládé21 dkg darabolt mandula

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-osra. Vajazzunk ki egy 20x30 cm-es sütőformát (nálam ez kapcsos tortaforma volt).
Dolgozzuk össze az átszitált lisztet, a szerecsendiót, a darált mandulát, a cukrot és a vajat, majd nyomkodjuk az előkészített tepsibe. Süssük 12 percig, amíg kissé megpirul, majd hagyjuk kihűlni (én nem hagytam csak picit). A sütőt vegyük le 160 °C-osra.
A töltelék elkészítéséhez keverjük össze a tojást, a cukrot és a mézet, majd adjuk hozzá a tejcsokoládét is. A tölteléket öntsük a tésztaalapra, szórjuk meg a darabolt mandulával, és süssük 40 percig, amíg megszilárdul. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Felszeletelés előtt néhány órára tegyük hűtőszekrénybe.
(Ezt a süteményt lefedve, hűtőszekrényben egy hétig tárolhatj
uk.)


forrás:http://www.konyhamester.hu


5 megjegyzés:

Névtelen írta...

......hùha,ez tetszik.....nagyon hasonlìt az IKEA mandulàs tortàjàhoz,amit màr règ szerettem volna reprodukàlni.Koszi:Zsu

Marcipán és Frutti írta...

Szia kedves névtelen.Ha az ikeás mandulatortát szeretnéd,akkor inkább nézd meg wise lady receptjét: http://hungariancook.blogspot.com/search/?q=mandulatorta
Ez nem hasonlít.Jóval szárazabb,nem olyan krémes:)
Üdv.!

Névtelen írta...

Koszi,èn csak a fotò alapjàn "ìtèlkeztem" ès az meggyozo volt.Zsu

Névtelen írta...

Màr megint èn vagyok,nem nèvtelen,mert mindig alàìrok.
Szòval osszehasonlìtottam a kèt receptet ès most màr biztosan àllìthatom,hogy a tied(nem csak szerintem) totàl hasonlìt az Ikeàs tortàra,ami lètezik csokis/kakaòs verziòban is ès az alapja nem egy kb. piskòtatèszta,hanem inkàbb szàraz,mint a tied),mìg a màsik(by Wise Lady),lehet,hogy ìzre ugggggyanaz,de làtvànyra nem.'En azt a lapos,kicsit kemèny tèsztàjù sutit szeretnèm,amire a kommentekben panaszkodtak,de az eredeti olyan ès az benne a jò.Na,most jòl meghasogattam a sz"orszàlat,mi?!Udv:Zsu
P.s:ja-ja,tudom a te sutid az àtlagosnàl is szàrazabb lett,de,ha màsnapra bepuhul egy kicsit,akkor pont jò,nem?

Marcipán és Frutti írta...

Szia Zsu!
Bocsi a figyelmetlenségemért(pirul).Szóval én az ikeásból csak a fehér verziót ettem,azért totál odavagyok.Na ez semmi esetre sem hasonlított rá.Valami krémesebb krém kellene rá.Talán több csoki.Nem tudom.Érdemes kísérletezni,esetleg a két receptből összehozni egyet!És a cukor mennyiségét mindenképpen csökkenteni kell.
Szép napot!