2009. november 23., hétfő

Mandulás-mézes


Cuckától kedvet kaptam egy kis vasárnapi sütögetéshez.A süti nagyon fincsi,de csak hétfőn:).Vasárnap ugyanis még nagyon kemény volt a tészta,de hétfőre már megpuhult.És legközelebb sokkal de sokkal kevesebb cukor-méz is elég lesz hozzá.
Hozzávalók
a tésztához:
  • 15dkg liszt
  • fél teáskanál szerecsendió
  • 6 dkg őrölt mandula
  • 11 dkg barna culor
  • 9 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
  • 3 felvert tojás
  • 5,5 dkg barnacukor(ezt legközelebb elhagyom)
  • 9 dkg méz
  • 10 dkg olvasztott tejcsokoládé21 dkg darabolt mandula

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-osra. Vajazzunk ki egy 20x30 cm-es sütőformát (nálam ez kapcsos tortaforma volt).
Dolgozzuk össze az átszitált lisztet, a szerecsendiót, a darált mandulát, a cukrot és a vajat, majd nyomkodjuk az előkészített tepsibe. Süssük 12 percig, amíg kissé megpirul, majd hagyjuk kihűlni (én nem hagytam csak picit). A sütőt vegyük le 160 °C-osra.
A töltelék elkészítéséhez keverjük össze a tojást, a cukrot és a mézet, majd adjuk hozzá a tejcsokoládét is. A tölteléket öntsük a tésztaalapra, szórjuk meg a darabolt mandulával, és süssük 40 percig, amíg megszilárdul. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Felszeletelés előtt néhány órára tegyük hűtőszekrénybe.
(Ezt a süteményt lefedve, hűtőszekrényben egy hétig tárolhatj
uk.)


forrás:http://www.konyhamester.hu


2009. november 20., péntek

Szejtán brassói


Már nagyon régóta készülök szejtánt készíteni,mert a készen kapható búzahusik igencsak drágák.Lilinortianyu aztán végleg meghozta a kedvem,és nem bántam meg.Először a natúr búzahúst készítettem el a következő módon:
Hozzávalók:
  • 500gr búzasikér
  • víz,fűszerek
A búzasikért egy nagy tálba öntöm,jó alaposan fűszerezem pirospaprikával,klare brühe bio levesporral(DM-ben kapható),borssal,borsikafűvel,majorannával,lestyánnal,tárkonnyal.Ezután eldolgozom kb. 3 pohárnyi meleg vízzel,majd cipókat formázok belőle( kb. 10db-ot).A cipókat állni hagyom minimum 10 percig.Addog egy nagy lábosban vizet melegítek,a vízbe beledobok egy Alnatura zöldségleves kockát(szintén DM).Lobogó vízbe dobom a gombócokat és mikor feljönnek a víz felszínére kihalászom őket.Vékonyra felszeletelem(mert még dagadni fog) és visszarakom még 10 percre a lobogó vízbe.Ezután kihalászom és hülni hagyom.Ez rengeteg husi.Egy részét úgy ahogy volt szeletelve,a másik részét felkockázva bezacskóztam,és beraktam a fagyasztóba.

A brassói aprópecsenyéhez egy adag(kb. 5 vastagabb szelet) szejtánt felkockáztam,és bepácoltam szójaszószba,olivaolajba és majorannába.Ez egy napot állt a hűtőben.
Egy kis olivaolajon megpirítottam 5 nagy gerezd fokhagymát,erre borítottam a szejtánt,még szórtam rá egy kis majorannát,és megsütöttem.A kockákra vágott burgonyát olajban megsütöttem,és hozzákevertem a kész búzahusihoz.Kovászos uborkával ettük.Isteni volt.


2009. október 30., péntek

Díjat kaptam!!!!!


...Edótól.Nagyon meglepett,és nagyon jól esett.Köszönöm szépen!
Továbbdobom:
és Katanyakának,akkor is,ha már régen írt:):):)
És természetesen a többi gasztrobloggernek az oldalsávban,mert mindenkit nagyon szeretek olvasni,azért is vannak ott:):):)

2009. október 29., csütörtök

Zakuszkás egytál

Egy vásárlás alkalmával a kedvenc zöldséges néninknél vettünk házi zakuszkát.Itthon eltettem,majd jól elfelejtettem.Most eszembe jutott. Íme az eredmény:
Hozzávalók:
  • 3 nagy szem burgonya
  • 125 gr rizs
  • 500 gr zakuszka
  • kb. 200 gr gabonagömböc
  • a tetejére mozzarella sajt
A burgonyákat héjában megfőztem,pucoltam,szeleteltem.A rizst megpároltam.Jénai tálba rétegeztem egy sor burgonya,rá gabonagömböc kockák,egy sor rizs,rá a zakuszka.Ezt addig folytattam,amíg volt alapanyag.A tetejére reszelt sajtot szórtam,majd betettem a söütőbe 180-200 °C-on 30 percig sült letakarva,majd kb. 10 percig a fedő levétele után.És iszonyat finom!!!!Marcipán is belapátolta.

2009. október 26., hétfő

Tésztasaláta





Ez most a tonhalas változat volt,szerintem finomabb a natúr,de a családom ezt rendelte:)
Hozzávalók:
  • 250 gr orsótészta(most tönkölyt használtam)
  • egy kis fej jégsaláta
  • zöldségek ízlés szerint:pari,paprika,kukorica,uborka,retek,bármi
  • 1 tonhalkonzerv
  • fekete olivabogyó
  • mini mozzarella golyók
  • az öntethez:majonéz,fehérborecet,citromlé,fehérbors,pici só
A tésztát megfőzöm,lehűtöm,a zöldségeket felaprítom,az öntethez a hozzávalókat összekeverem és mindent egy tálba teszek.

2009. október 11., vasárnap

Minestrone leves

Óriási kedvencünk.Ebből a mennyiségből gigantikus családi adag lesz.
Hozzávalók:
  • 50g jázminrizs
  • 50g durumspagetti
  • 1 db hámozott paradicsom
  • 2 sárgarépa
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 zeller
  • néhány spenótlevél
  • 1 póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • vegamix,rozmaring,oregánó,bazsalikom,kakukkfű,só
  • olivaolaj
A felaprított vhagymát olivaolajon megpirítom,hozzáadom a csíkokra vágott pórét.Kicsit pirítom,majd mehet bele a csíkokra vágott srépa és zeller.Beleteszem a feldarabolt paradicsomot levével együtt,fűszerezem,beleteszem a zúzott fokhagymát.Felengedem vízzel és beleteszem a jázminrizst.10 percig főzöm,majd beledobom a csíkokra vágott cukkinit és a spenótot.Készre főzöm,a legvégén teszem bele az összetört spagettit.Ráteszem a fedőt és elzárom a gázt.
Tálalás előtt reszelt mozzarellát teszek a tányérba,majd rámerem a forró levest.
forrás:Napfényes receptek

2009. szeptember 21., hétfő

Fűszeres körtés sütemény

Renáta és Dulmina fűszeres almás sütireceptje alapján készült ez a finomság.Nem lett olyan szép,mint az Övék,de legalább fincsi:)
Hozzávalók:

  • 25 dkg graham liszt
  • 10 dkg kukoricakeményítő
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 evőkanál cukormentes kakaó
Ezeket egy tálban összekeverem.

  • 25 dkg puha margarin
  • 5 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1 1/2 dl víz
Ezeket egy másik tálban robotgéppel kikeverem.Hozzáöntöm a másik tálban lévő hozzávalókat,meg még egy kis vizet(kb. fél decit) ,Marci kezébe adom a robotgépet,és Ő ügyesen összekeveri.A kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt teszek,az oldalát kivajazom.Beleöntöm a masszát,a tetejére körteszeleteket teszek és 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütöm.Akkor megkenem a tetejét meggylekvárral,rászórok tört diót,és még kb. 10 percre visszateszem a sütőbe.